Boże Narodzenie to najbardziej tradycyjne i rodzinne święta w roku. Świąteczny stół jest centrum wydarzeń - to miejsce spotkań, wspólnego spędzania czasu i próbowania wspaniałych potraw. Jak zaplanować świąteczną aranżację stołu, która podkreśli wyjątkowość tych świąt, a przy tym pozwoli wprowadzić do domu niepowtarzalną atmosferę podpowiada Anna Poprawska, projektantka wnętrz z portalu Homebook.pl.
- Przygotowanie stołu zaczynamy najczęściej od przykrycia go obrusem, serwetą lub bieżnikiem. Warto zwrócić uwagę, że w niektórych aranżacjach największą dekoracja mogą być właśnie tkaniny. Klasyczne zestawienie bieli i czerwieni lub granatu można z powodzeniem zastąpić na przykład eleganckim biało-szarym duetem, wzbogaconym srebrnymi dodatkami. Z kolei wzorzyste, bogato zdobione serwety lub obrusy same w sobie stanowią jedną z najefektowniejszych ozdób świątecznego stołu. Zresztą nie tylko ich kolor, ale również grubość i faktura mają duże znaczenie dla całościowego efektu dekoracji. Materiał nie musi też przykrywać całego stołu – zadbany blat wykonany z wysokiej jakości drewna sam w sobie może być wartościowym składnikiem aranżacji – podpowiada Anna Poprawska z portalu Homebook.pl.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »