kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Zrób sobie... świecę
2008/6/2 9:40:00

Świece są chętnie wykorzystywanym elementem dekoracyjnym: tworzą nastrój, niektóre pomagają leczyć różne dolegliwości, a w ich blasku wszystkie wyglądamy pięknie, młodo i atrakcyjnie. W sklepach mamy wprawdzie bardzo szeroki wybór świec, jeśli jednak chcemy posiadać na własność coś absolutnie oryginalnego warto pokusić się o zrobienie własnej, „autorskiej” świeczki, która może być także świetnym prezentem.


Aby wykonać świeczkę musimy zaopatrzyć się w parafinę (czysta lub kolorową) lub po prostu przetopić w kąpieli wodnej stare świeczki. Potrzebny będzie także knot (wyciągnięty ze starej świeczki lub zanurzony wcześniej w wosku kawałek bawełnianego sznurka), formy do gotowych świec, ozdoby i ewentualnie olejki aromatyczne lub przyprawy korzenne (jeśli chcemy uzyskać świecę zapachową).

Formy trzeba natrzeć od środka tłuszczem i umocować w nich knot. Następnym krokiem jest umieszczenie w formie ozdób, a następnie delikatne nalanie płynnej parafiny. Pamiętajmy, aby zalewać formy stopniowo, warstwa po warstwie – inaczej wszystkie ozdobne elementy wypłyną nam na wierzch. Podobnie postępujemy przy „produkcji” wielokolorowych świeczek – każdy kolejny kolor wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzedniego.

Gotową świeczkę wyjmujemy z formy dopiero wtedy, gdy dobrze zastygnie – może to trwać nawet kilka godzin. Możemy ozdobić ją jeszcze na zewnątrz: lekko nadtopić i wcisnąć gotowe elementy ozdobne, ziarnka kawy, suszone kwiaty i owoce, gwiazdki anyżu czy laski cynamonu.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: robótki ręczne, świece


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»