kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Zrób sobie... świecę
2008/6/2 9:40:00

Świece są chętnie wykorzystywanym elementem dekoracyjnym: tworzą nastrój, niektóre pomagają leczyć różne dolegliwości, a w ich blasku wszystkie wyglądamy pięknie, młodo i atrakcyjnie. W sklepach mamy wprawdzie bardzo szeroki wybór świec, jeśli jednak chcemy posiadać na własność coś absolutnie oryginalnego warto pokusić się o zrobienie własnej, „autorskiej” świeczki, która może być także świetnym prezentem.


Aby wykonać świeczkę musimy zaopatrzyć się w parafinę (czysta lub kolorową) lub po prostu przetopić w kąpieli wodnej stare świeczki. Potrzebny będzie także knot (wyciągnięty ze starej świeczki lub zanurzony wcześniej w wosku kawałek bawełnianego sznurka), formy do gotowych świec, ozdoby i ewentualnie olejki aromatyczne lub przyprawy korzenne (jeśli chcemy uzyskać świecę zapachową).

Formy trzeba natrzeć od środka tłuszczem i umocować w nich knot. Następnym krokiem jest umieszczenie w formie ozdób, a następnie delikatne nalanie płynnej parafiny. Pamiętajmy, aby zalewać formy stopniowo, warstwa po warstwie – inaczej wszystkie ozdobne elementy wypłyną nam na wierzch. Podobnie postępujemy przy „produkcji” wielokolorowych świeczek – każdy kolejny kolor wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzedniego.

Gotową świeczkę wyjmujemy z formy dopiero wtedy, gdy dobrze zastygnie – może to trwać nawet kilka godzin. Możemy ozdobić ją jeszcze na zewnątrz: lekko nadtopić i wcisnąć gotowe elementy ozdobne, ziarnka kawy, suszone kwiaty i owoce, gwiazdki anyżu czy laski cynamonu.


()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: robótki ręczne, świece


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »