Jadalnię bez większej przesady można nazwać sercem domu. W końcu to właśnie w tym pomieszczeniu znajduje się najważniejszy mebel w domu - stół. To on jednoczy wszystkich domowników zachęcając do spędzania wspólnych chwil w rodzinnym gronie, a wygodna i dobrze urządzona jadalnia sprzyja rozmowom i spotkaniom.
Niegdyś jadalnia była oczywistym elementem każdego domu. Trudno było sobie wyobrazić dom bez praktycznej jadalni, w której można po ciężkim dniu pracy zasiąść z rodziną i posłuchać opowieści każdego z domowników. Potem nastały czasy, kiedy małe mieszkania i niefunkcjonalne domy nie przewidywały miejsca na takie pomieszczenie. Teraz jadalnie przeżywają swój renesans i stanowią nieodłączną część każdego domu.
Wystrój jadalni powinien nie tylko odprężać i uspakajać, ale przede wszystkim emanować ciepłem. Taki wyjątkowy nastrój i klimat daje nam wnętrze urządzone w egzotycznym, kolonialnym stylu. Wyobraźmy sobie niebanalny stół, który ustawiony w centrum domu przyciąga uwagę każdego gościa, a piękne, często ręcznie wykonane zdobnicze motywy mebli, delikatnie ożywiają jadalnię, wypełniając ją pozytywną energią. To właśnie meble z Dalekiego Wschodu sprawiają, że wnętrze nabiera nowego wyrazu i kokietuje nasze zmysły.
Jadalnia to nie tylko stół i towarzyszące mu krzesła. To także miejsce, gdzie przechowuje się serwis kawowy oraz zestaw obiadowy. Bufety, etażerki oraz kredensy w stylu orientalnym pomieszczą przydatne szkło, z którego korzystamy podczas uroczystości lub codziennych posiłków. Dlatego warto zaplanować miejsce w jadalni na tego rodzaju mebel. Dzięki temu to pomieszczenie stanie się jeszcze bardziej funkcjonalne i przyjazne dla domowników.
Nie traktujmy jadalni wyłącznie jako miejsca do spożywania posiłków, postarajmy się nadać jej wyjątkowy charakter oraz klimat. Z jednej strony bowiem wszystkie pomieszczenia naszego domu powinny łączyć się w jedną spójną całość, z drugiej zaś każde z nich z osobna powinno posiadać indywidualny charakter oraz wystrój.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »